Tuesday, February 24, 2009

masalah...

asslammualaikum w.b.t....
hai suma....setelah lama saya berfikir, akhirnya saya mengambil keputusan untuk mengupdatekan blog bagi kumpulan saya. jangan salah sangka. saya bukan pembuat blog ini. tetapi dalah rakan kongsi beliau...rakan kongsi???ya..senang cerita assistance tak rasmi beliau la. hehe..
kali ini saya nak membincangkan mengenai masalah. masalah??ya masalah. bertepatan dengan niat kami untuk membantu belia sekarang. tapi kami pun banyak kelemahan. sekadar membantu setakat mana yang termampu.
saya suka mendengar permasalahan rakan2 saya. sama ada yang lebih tua, sama umur, mahupun yang lebih muda. saya tak kisah. untuk apa ALLAH anugerahkan telinga kepada saya andai saya tidak mahu menggunakkanya untuk membantu rakan2 saya. lagipun tak kena duit pun. free aja. hehe.
oleh sebab dah banyak sangat masalah yang saya dengar, tak termasuk lagi dengan masalah saya sendiri, jadi secara separuh automatiknya, saya dapat memikirkan beberapa cara untu menghandle masalah. semua ini sebenarnya terpulang kepada individu masing2 bagaimana mereka mahu menyelesaikan masalah mereka. ini cumalah salah satu daripada caranya. sya cuma membantu setakat yang mampu sahaja.
cara pertama: bila kita baru ada masalah, maksudnya baru bermasalah, jangan panik. relakskan diri. jangan terlalu gelabah. ini bertujuan untuk tidak menanbahkan masalah lagi di samping tidak menyakitkan hati orang di sekililing kita.
cara 2: tenangkan diri buat seketika. jangan terlalu stresskan diri dengan masalah yang ada. ingat,semua orang ada masalah mereka yang tersendiri. jadi, tangani masalah kita tu dengan sebaiknya.
car 3: kalau tak settle jugak, carilah teman rapat. luahkan kepada mereka. mintak pendapat mereka. tapi awas, ada rakan yang tak suka di bebankan. maksudnya, kalau anda bercerita bagai nak rak pun mnasalah anda, dia akan buat tak tahu saja. jadi, samapi kesudah masalah anda tak settle. carilah seseorang pendengar yang setia. cerita kat saya pun tak pa. sebab saya suka mendengar. hehe.
cara 4: bermunajat kepada ALLAH. bagi yang muslim la. yang bukan muslim, ikut cara agama anda. harus di ingat, ALLAH turunkan masalah kepada kita bukan sebab dia tak sayangkan kita. tapi sebab ALLAH sayangkan umatnyalah baru di turunkan masalah. dan setiap masalah yang di turunkan ada jalan penyelesaiannya.
cara 5: cuba menghiburkan diri. jangan terlalu fikirkan masalah itu. tapi tak boleh kalau tak fikirkan langsung. nanti tak settle langsung pulak. hehe. jadi, fikir biarlah berpada2.

semua ini cumalah cadangan saya. cubalah. mana tahu berkesan..hehe....